Inspirerend portret over begeesterde meesterteler van historische groentegewassen, die zijn levenswerk op de 'Oerakker' niet lang geleden van de ene op de andere dag verliet - tot verbijstering van de achterblijvers.
Een sterk vergroot zelfmoordzaadje zweeft door het beeld, tegen een zwarte achtergrond. Het zaadje heeft zijn naam te danken aan de DNA-manipulatie waarmee het zichzelf vernietigt na één keer bloeien. Was meesterteler Ruurd Walrecht niet zijn leven lang bezig geweest historische groentegewassen voor uitsterven te behoeden, dan hadden wij geen weet meer gehad van dit zelfmoordzaadje. En ook niet van eeuwige moes, een koolsoort die altijd bloeit. Walrecht heeft veertig jaar lang voor zijn 'Oerakker' gestreden, maar onlangs heeft hij dit levenswerk van de ene op de andere dag verlaten om naar Zweden te emigreren, tot verbijstering van de achterblijvers. Zij, die Walrechts idealen nog altijd koesteren, vertellen over de mythische teler en laten zich ondertussen filmen tijdens hun ongehaaste, harmonieuze bestaan in de natuur als nomade of zogeheten crofter (kleine boer). Walrecht zelf vertelt in voice-over over zijn werk en het levensbelang van de genetische rijkdom van de groentegewassen voor toekomstige voedselvoorraden. Met veel visuele aandacht voor de vergeten groenten.

Titel: Eeuwige moes
Jaar: 2008
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01