Ga naar inhoud
Jeugdfilm naar de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos over de avonturen van de brutale tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. Hun kwajongensstreken zijn een plaag voor het nette plattelandsdorp.
Jeugdfilm naar de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos, waarvan het eerste deel in 1948 verscheen. De Jong verfilmde de avonturen van de brutale Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer (acteerdebuut van Koen en Jos van der Donk), die in het plattelandsdorpje Lenten - eind jaren vijftig - vlakbij een meer wonen. De zonen van de smid zijn met hun kwajongensstreken een plaag voor het nette dorp. Veldwachter Zwart heeft er zijn handen vol aan en heeft daardoor te weinig oog voor de echte boeven, want regelmatig wordt er ingebroken. Net als de tweeling de gelukkige eigenaars zijn geworden van een afgedankt bootje, wordt het dorp geteisterd door een orkaan. In het noodweer raakt de auto van de dokter te water, maar de tweeling weet samen met hun heit de man van de verdrinkingsdood te redden. Als beloning mogen ze de auto houden en ze gebruiken de motor om hun sloepje om te bouwen tot een heuse speedboot: De Kameleon. Die hebben Sietse en Hielke hard nodig wanneer ze op het spoor van de dieven komen.

Titel: De schippers van de Kameleon
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jeugdfilm, In The Picture: Jeugd Sterren
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still