Wat beweegt bijbelwetenschapper Ellen van Wolde? Ontroering en verbazing, alles willen zien en weten. Haar nieuwe vertaling van de eerste zin van Genesis was wereldnieuws.
In den beginne schiep God de hemel en de aarde. Theologe Ellen van Wolde haalde in 2009 de wereldpers door in haar inaugurele rede een andere vertaling voor te stellen van die beroemde eerste zin van het boek Genesis. 'In het begin, toen God de hemel en de aarde scheidde', moest het volgens haar zijn. Wat vervolgens door journalisten geheel verkeerd werd geïnterpreteerd als ontkenning van de schepping. Deze anekdote is het uitgangspunt voor een portret van de onderzoekster. John Appel wil weten wat haar beweegt, in de wetenschap en in het leven. Bijbelstudie is voor haar geen belegen materie. Ze voelt zich uitgedaagd, als een ontdekkingsreiziger. Onbevangen wil ze zijn. Ontroerd is ze als ze een merel hoort zingen, maar ook als ze plotseling snapt hoe een Egyptische schrijver lang geleden naar de wereld keek. Een wandeling in de sneeuw doet haar beseffen dat het, net als in de wetenschap, fijn kan zijn om te ploeteren. In Cambridge gaat ze haar vondst aan vakbroeders uitleggen. Spannend. Onderdeel van een zevendelige televisieserie over wetenschap.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
De Familie Film & TV
Omroep
Human TV
Distributie
De Familie Film & TV

Titel: De magie van wetenschap - In den beginne
Jaar: 2010
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01