Ga naar inhoud
Roze vlak met wit logo Nederlands Film Festival

De linksbuiten

Regie: Ramón Gieling
Profs van weleer laten hun licht schijnen op de magie van de linksbuiten voetbalspeler. En wie was nou eigenlijk Nederlands beste? Ondertussen blijken de oud-voetballers zelf ook nog bijzonder virtuoos.
Is de linksbuiten een einzelgänger, een excentriekeling, een filosoof of de antichrist? In deze documentaire wordt de magie van de linksbuiten voetbalspeler aan de orde gesteld. En wie was nou eigenlijk Nederlands beste? Verschillende bekende oud-voetballers laten hun licht schijnen over het fenomeen en op de mysterieuze Piet Keizer in het bijzonder. Keizer vormde samen met Johan Cruijff het zogenaamde koningskoppel. Hij was de man die de schaarbeweging tot in perfectie beheerste en volgens velen onterecht in Cruijffs schaduw stond. Na het beëindigen van zijn carrière in 1974 verdween hij in de anonimiteit. Hij zou nooit meer een bal aanraken. Gesteund door archiefbeelden mijmeren de collega's van weleer over Keizers uitgesproken speelstijl en techniek. Ondertussen blijken de mannen zelf ook nog behoorlijk virtuoos. Hun analyses van typisch linksbenig spel worden afgewisseld met slowmotion sequenties waarin ze het op een loopje zetten met de bal en schitteren in behendigheid. De documentaire is daarmee niet alleen een portret van de linksbuiten maar ook een hommage aan de oud-prof op leeftijd.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Production Design
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Kaap Holland Film B.V.
Omroep
KRO TV
Titel: De linksbuiten
Jaar: 2008
Duur : 35 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.