Ga naar inhoud
Documentaire over een Aron Hakodesh, een heilige ark, in een Transylvanisch dorpje, die goedbedoelende Nederlanders naar Jeruzalem willen brengen. De dorpsbewoners denken daar opeens anders over.
De dans om de kast is een documentaire over een Aron Hakodesh (Heilige Ark), een kast in een synagoge die de wetstafelen bevat. Een groep christelijke hulpverleners uit Arnemuiden vond de kast op de zolder van een kerk in Transsylvanië. Samen met de Joods-orthodoxe Amsterdammer Mottel Aronson stellen zij alles in het werk om het religieuze object daar weg te halen en een bestemming te geven in Jeruzalem. De plotselinge belangstelling voor 'hun' kast maakt dat de inwoners van het Transsylvaanse dorp het laatste overblijfsel van de eens levendige Joodse gemeenschap niet zomaar kwijt willen. Vooral de dominee lijkt moeilijk afstand te kunnen doen van zijn plotseling tot cultureel erfgoed bestempelde kast. Wat aanvankelijk begon als een goed bedoeld gebaar resulteert in een jarenlang slepende dans om de kast. Een dans waarbij de emoties soms hoog oplopen en zendingsijver, bureaucratische complicaties en economische belangen op een tragikomische wijze met elkaar verweven raken.

Credits

Producent
Set geluid
Productiebedrijf
DNU Film
Omroep
NTR

Titel: De dans om de kast
Jaar: 1998
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 1998

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.