Persoon­lijke docu­men­taire waarin de jonge maak­ster het onverwachte SS-verleden van haar liefde­volle Duitse opa onder­zoekt. Nooit eerder werd in het gezin over zijn over­tu­igde deel­name aan de SS gesproken.
Na de dood van haar liefde­volle Duitse groot­vader ontdekt Janina Pigaht tot haar ontstel­tenis dat hij tijdens de Tweede Werel­doorlog een over­tuigd SS’er was. Aan de hand van dagboeken, door hem gedraaide film­pjes en fotoal­bums onder­zoekt ze zijn oorlogsverleden en stelt ze haar ouders nog nooit eerder gestelde vragen. Pigaht worstelt met de gedachte dat ze haar opa in een kwaad daglicht stelt, maar de noodzaak om het zwijgen te door­breken is te groot.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
VPRO TV

Titel: Dagboeken van een olifant
Jaar: 2012
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2013

InternationaalMaatschappijMediafonds 25 JaarNFF TalentGeschiedenisPolitiek

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht (2013)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01