Waar een klein land groot in kan zijn… of toch niet? Neder­wiet was net zo’n Neder­lands export­product als kaas en Cruyff. Maar hoe valt ons gedoog­beleid te rijmen met de opsluiting van cannabiskoning Johan van Laarhoven in de hel van Bangkok’ – dankzij ons eigen OM? 
Cannabis werpt een blik op de geschiedenis van het Neder­landse soft­drugs­beleid vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tegen de achter­grond van een halve eeuw gedoog­beleid wordt de opkomst en onder­gang van cannabiskoning Johan van Laarhoven (in Thai­land vero­ordeeld tot 103 jaar gevan­genis­straf) verteld. Terwijl Van Laarhoven in een cel wegk­wijnt, wordt onthuld dat niet Thai­land maar Neder­land achter zijn arrestatie zit. De kiem voor de jacht op Van Laarhoven werd al eind jaren zeventig gelegd en de mythe van Neder­land als voor­beeldige recht­staat wordt ontmaskerd. 

Titel: Cannabis
Jaar: 2020
Duur : 52 minuten
Categorie: Documentaire Serie
Editie: NFF 2020

MisdaadMaatschappijGeschiedenisArchiefmateriaalPolitiek

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01