In Nederland, Spanje, Polen en Turkije gaat regisseur Nouchka van Brakel op zoek naar de wortels van de The Virgin Mary-verering, die de laatste jaren een steeds grotere toevlucht neemt.
In deze documentaire gaat regisseur Nouchka van Brakel op zoek naar de wortels van de Maria-verering, die 'waarschijnlijk dieper gaat dan het Christendom', aldus de voice-over in de introductie. Wat is mythe en wat is werkelijkheid? Voor wie heeft Maria een bijzondere betekenis? Wie vereren twintig miljoen pelgrims jaarlijks in India? En vertonen de eigenschappen van de Griekse godin Artemis niet opvallend veel overeenkomsten met die van Maria? In Nederland, Spanje, Polen en Turkije vertellen onder andere een bisschop, een Maria-vereerster, een soldaat en een moslima-theologe over hun beleving en kennis van Maria, moeder Gods, maar ook de vrouw van alle volkeren, zwarte Madonna en beschermster van de vissers. In Nederland komen enkele mirakels aan bod. In Spanje wordt Maria ritueel tot koningin van de hemel gekroond. De Poolse soldaat vertelt waarom hij soldaat wil worden. En volgens de overlevering is Maria na de dood van haar zoon in Turkije op de Nagtegaalberg bij Efese gaan wonen.

Titel: Ave Maria - van dienstmaagd des Heren tot Koningin ...
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still