Filmmakers volgen voormalig kindsoldaat Kon Kelei, die in de speelfilm Tussenland (2002) zichzelf speelde, bijna een decennium later bij zijn terugkeer naar zijn moederland.

Kon Kelei keert terug naar zijn thuisland Zuid-Soedan, bijna tien jaar nadat hij in de speelfilm Tussenland zichzelf speelde: een asielzoekende vluchteling. In de speelfilm zaten fragmenten uit het videodagboek dat Kon maakte, met hulp van documentairemaker Albert Elings. Jaren later volgt de filmmaker de voormalig kindsoldaat op zijn eerste bezoek aan Zuid-Soedan. Ze gaan naar zijn geboorteplaats, zijn familie en zien overal de sporen van de nog immer voortdurende oorlog. De beelden van het bezoek worden afgewisseld met die van Kons verwikkelingen in Nederland in de afgelopen jaren. Na een aanvankelijke afwijzing van zijn asielverzoek krijgt hij toch een verblijfsvergunning, hij studeert rechten en werpt zich op als iemand die zijn land ter plekke opnieuw mee wil opbouwen.

Credits

Coproducent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Montage
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Human TV

Titel: Achterland: de weg terug naar Cuey Machar
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2012

GeschiedenisBlik naar buiten(land)Oorlog & VredeSociaal maatschappelijk

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01