Film in de Klas

Met het gemakkelijke initiatief Film in de Klas is het voor elke leraar mogelijk om zowel online als op school een film te kijken in de klas en hierbij een passende filmeducatie-les te geven voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën en sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen.

Hoe werkt het?

In de filmselectie vind je bekende speelfilms als Toen Mijn Vader een Struik Werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de Film. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms voor je geselecteerd. De films nodigen uit tot klassikale gesprekken over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt. De films zijn te zien in de klas, maar ook geschikt voor online lessen. Hoe werkt het?

  • Ga naar schooltv.nl/film-in-de-klas en kies een film uit die aansluit bij je leerjaar en/of vak;
  • Bekijk de film met je klas via de website van schooltv.nl;
  • Staat er een blauw lesmateriaal-icoontje achter de film? Klik dan op de blauwe button 'lesmateriaal' op de filmpagina. Je vindt de button rechtsonder de videoplayer van de film.
  • Projecteer de bijbehorende filmles direct op je digibord of deel de les via je online lessoftware (bv. Microsoft Teams);
CHAMP1 copy

Schoolfilm van de maand

CHAMP

Het veertienjarige, veelbelovende kickbokstalent Esma wil 's werelds beste vechter worden. Maar ze kampt tegelijkertijd met de constante angst om haar ernstig zieke moeder te verliezen.

Bekijk met je leerlingen de documentaire Champ. Aan de hand van het gratis lesmateriaal van IDFA ga je met je leerlingen in op de verschillende documentaire-technieken en krijgen zij de kans hun eigen belevingswereld te verwoorden.

Deze les richt zich op klas 3 en 4 van het voortgezet onderwijs en is ontwikkeld door IDFA.

Duur: 15:29 min

Basisonderwijs

Voortgezet Onderwijs

Educatie Film in de Klas VO 4e klas en hoger

4e klas en hoger

Cultuurmissie

De samenwerkende partijen NFF, NPO Start, Schooltv en het Netwerk Filmeducatie haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlandse film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.

Bunuel in the labyrinth of the turtles st 4 jpg sd high

Meer Filmeducatie

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01