Kriterion sinds '45

Hedda van Gennep, Wouter F.A. Snip Lange documentaire - 2015 - 70 min.
Alle leeftijden
Grof taalgebruik

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Onder de naam Kriterion runnen studenten in Amsterdam onder meer twee bioscopen en een benzinepomp. Wat brengt de ‘Kriterion-gedachte’ al sinds 1945 teweeg in de hoofden en harten van studenten?

Sinds 1945 bestaat het door Amsterdamse studenten gerunde Kriterion, dat inmiddels twee bioscopen, een club, eetcafé, oppascentrale en benzinepomp omvat. De studenten doen alles zelf en dragen de verantwoordelijkheid in een horizontale structuur zonder bazen en managers. Deze documentaire laat zien hoe dat in de praktijk werkt en duikt met archiefmateriaal in de geschiedenis van Kriterion. Ook is te zien hoe de ‘Kriterion-gedachte’ navolging heeft gekregen in onder meer Sarajevo en Kosovo.

Credits

Scenario Hedda van Gennep
Jelte Zonneveld
Producent(en) Wouter F.A. Snip
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Research
Elma Verhey
Camera
Jaap Veldhoen
Jelle Odé
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland