Die Fernweh Oper

Daniel Ernst - 2019 - 10 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Niet alleen tijd, maar ook afstand blijkt relatief. De diva van deze VR-beleving is de torenhoge operaster Astoria, die speciaal voor jou zingt over jouw dwaze liefde voor haar. Dat is nog eens space opera!

'Fernweh' betekent het verlangen naar de verte; maker Daniël Ernst geeft die term een heel eigen, virtuele vertaling. In het VR-project Die Fernweh Oper staat afstand centraal; die tussen herinneringen aan vroeger en het heden, en die tussen de sterren en de mens. Maar vooral die tussen de bezoekers en de virtuele wereld, met een vijftien meter hoge operazangeres die boven je uittorent en die je meevoert op een oneindige operareis. Een reis waarvan je als bezoeker slechts een korte afstand aflegt. 
 
Die Fernweh Oper beleefde zijn wereldpremière op het fameuze SXSW-festival in mei 2019, en was in dezelfde maand ook in Cannes te zien.

Credits

Scenario Maud Vanhauwaert
Daniel Ernst
Producent(en) Daniel Ernst
Productiebedrijf
The Shoebox Diorama
Uitvoerend producent(en)
Research
Camera
Production Design
Kostuumontwerp
Sound Design
Armeno Alberts
Geluidsnabewerking
Max Sombroek
Visual Effects
Muziek
Misha Velthuis
Naren Chandavarkar
Cast
Annina Gieré
Anthony Ingruber
Distributie
The Shoebox Diorama
Animatie
Daniel Ernst
Nicholas Pittom
Choreografie
Annina Gieré
Conceptontwikkeling
Daniel Ernst
Maud Vanhauwaert
Grafische vormgeving
Roos Laan
Interface en interaction design
Technische realisatie
Productieland(en)
Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, België, India