De Heineken ontvoering

Maarten Treurniet Speelfilm - 2011 - 118 min.
Drugs- en alcoholmisbruik
Angst
Geweld
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Reinout Scholten van Aschat

Beste Montage JP Luijsterburg

Beste Production Design Wilbert van Dorp

Gouden Kalf-nominatie

Beste Geluid Peter Warnier

Beste Muziek Tom Holkenborg

Beste Vrouwelijke Bijrol Truus te Selle

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De ontvoering van de eeuw kostte Alfred Heineken 35 miljoen. Zijn ontvoerders ontsprongen de dans. Dachten ze. Geruchtmakende reconstructie waarin veteraan Hauer wordt omringd door jonge honden.

In 1983 wordt bierbrouwer Alfred Heineken, samen met zijn chauffeur, voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. Eenentwintig zenuwslopende dagen verblijft de biermagnaat vastgeketend in een koude, benauwde cel. Zijn ontvoerders, vier criminele vrienden uit Amsterdam, ondervinden aanvankelijk grote problemen om het losgeld te incasseren. Eenmaal bevrijd bemoeit Heineken zich actief met de wereldwijde klopjacht op zijn kwelgeesten en verdwenen miljoenen. Regisseur Maarten Treurniet bleef dicht bij de historische werkelijkheid van Nederlands meest geruchtmakende ontvoeringsgeschiedenis, maar permitteerde zich enige creatieve vrijheden. Hoewel niet als personage opgevoerd, herkende Heineken-ontvoerder Willem Holleeder zo veel van zijn jonge ik in de vertolking van Reinout Scholten van Aschat dat hij een rechtzaak aanspande, en verloor.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Giulio Biccari
Production Design
Montage
Sound Design
Set geluid
Visual Effects
Marijn Eken
Les Lahumeten
Muziek
Cast
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland