Anatomie van een moord

Joop van Wijk Lange documentaire - 2012 - 70 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Twaalf jaar na de moord op zijn schoonzus reconstrueert filmmaker Joop van Wijk met anatomische precisie niet alleen hoe het is gebeurd maar ook hoe het heeft kunnen gebeuren - zonder een oordeel te vellen.

Op een donderdag in februari 2000 krijgt de vrouw van filmmaker Joop van Wijk te horen dat haar zus wordt vermist. Een maand later ontdekt men haar lichaam; ze is met elf bijlslagen om het leven gebracht. Door, zo blijkt, haar echtgenoot. Hun beide kinderen blijven verweesd achter. De dader bekent, wordt berecht en inmiddels heeft hij zijn straf uitgezeten.
Twaalf jaar later reconstrueert Van Wijk heel precies niet alleen de moord, maar ook de oorzaak. Hoe is het gebeurd, hoe heeft het kunnen gebeuren? De rode draad is het gesprek van de filmmaker met de dader. Daaromheen komen familie, vrienden, huisarts en vertegenwoordigers van politie en justitie aan het woord. Niet om de rechtszaak over te doen of tot een eensluidend oordeel te komen, maar om recht te doen aan de complexiteit van motieven en emoties die met zo'n gezinsdrama gepaard gaan.

Credits

Scenario Joop van Wijk
Producent(en) J.B. Macrander
Productiebedrijf
Bonanza Films
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland