Shortalkz video-interview met Job ter Burg

 
 
In samenwerking met Shortcutz Amsterdam bieden we een volgende serie van de Shortalkz video-interviews aan. Afgelopen dinsdag werd Sigrid ten Napel geïnterviewd, vandaag wordt er gesproken met Job ter Burg: misschien wel de meest bekende filmeditor in Nederland. Hij geeft advies aan beginnende filmmakers over hoe zij naar hun films zouden kunnen kijken. 

    
     JOB TER BURG

Na de studies Montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en Theater-, Film- en Televisiewetenschap begon de carrière van Job ter Burg (1972) als editor van voornamelijk televisiedocumentaires. Al snel werkte hij samen met voormalig klasgenoot Martin Koolhoven en produceerde hij onder meer de speelfilms DUISTER LICHT (1997) en SUZY Q (1999). Job stortte zich vooral op het monteren van speelfilms en hij werkte aan films die in zowel binnen als buitenland succesvol werden. De films ZWARTBOEK (2006) en OORLOGSWINTER (2009), die de shortlist bij de Oscars in de categorie Best Foreign Language Film behaalden, zijn hier een voorbeeld van. Op het Nederlands Film Festival werd hij genomineerd in de categorie Beste Montage voor de films VAN GOD LOS (2003) en HET SCHNITZELPARADIJS (2005) en won hij in 2010 het Gouden Kalf Beste Montage voor de film TIRZA. Voor de competitie van het Festival de Cannes werden BORGMAN (2013) en ELLE (2016) geselecteerd en BRIMSTONE (2016) en ZWARTBOEK (2006) in Venetië. Voor ELLE ontving Job de ICS Award 2017. Job is daarnaast mede-oprichter en voorzitter van de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE). Als gastdocent en coach geeft hij regelmatig lezingen en masterclasses over filmmontage.


Het volledig overzicht van Shortalkz vind je hier
  
 
In het afgeronde seizoen twee van Shortalkz verschenen eerder interviews met Eddy TerstallAriane SchluterRemy van HeugtenRaymond ThiryBen SombogaartJoram LürsenGuido van Gennep, Sacha PolakArne ToonenRobert de HoogSan Fu Maltha, Ate de JongErik van SchaaikMarc Schmidt ,  Mees PeijnenburgNina Gantz en Rifka Lodeizen.