Ga naar inhoud

Winnaar Forum van de RegisseursMorgan Knibbe heeft op de 35e editie van het Nederlands Film Festival de prijs van de eerste editie van het Forum van de Regisseurs ontvangen voor zijn filmische essay THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING. De prijs is vanavond, tijdens de slotavond van het nieuwe competitieprogramma in het Louis Hartlooper Complex, uitgereikt door jurylid Thibaud Delpeut.

“Met het zien van THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING realiseerde de jury zich dat zij hier met misschien wel de beste Nederlandse film in jaren te maken had. Waar menig filmmaker ten prooi was gevallen aan de urgentie van het onderwerp, weet Knibbe als kunstenaar ons iets essentieels aan te bieden: doorzicht”, aldus de jury, die naast Thibaud Delpeut bestond uit de filmmakers Caroline Strubbe en David Verbeek.

De prijs is een penning, ontworpen door Jolanda Breman en Steiny Vos van SUS Goudsmeden, en een bedrag van €5.000,-, beschikbaar gesteld door het VEVAM FONDS. De winnende film wordt op zondag 11 oktober om 19:00 uur nogmaals vertoond in het EYE te Amsterdam.

Met de prijsuitreiking en de vertoning van de digitaal gerestaureerde versie van Erik de Bruyns WILDE MOSSELS kwam er een einde aan een succesvolle eerste editie van het Forum van de Regisseurs: een nieuw competitieprogramma, dat een platform wil bieden aan auteurs en artfilms, experimenten en meesterwerken en eigenlijk álles waarbij niet de grootste gemene deler de leidraad was. Curatoren Jan Pieter Ekker en Dana Linssen kozen negen films, die werden ingeleid door kunstenaars uit verschillende disciplines.

De Amsterdamse rapper Donnie voorzag PRINS van Sam de Jong van context; MY LIFE AS AN ARTIST van Quirine Racké & Helena Muskens werd vertoond voor WERK, de eerste lange film van Erik van Lieshout. Filmjournalist Kees Driessen maakte een video-essay bij TUSSEN 10 EN 12 van Peter Hoogendoorn en Ingmar Heytze schreef tijdens de vertoning van Sacha Polaks ZURICH een toepasselijk gedicht.

Saman Amini deed voor aanvang van Morgan Knibbe’s THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING een monoloog uit Daria Bukvic’ veelgeprezen theatervoorstelling NOBODY HOME; illustratrice Nina Maissouradze maakte een korte animatie bij EEN DAG IN ’T JAAR van Margot Schaap. (Scenario)schrijver Philip Huff las het begin voor van zijn korte verhaal Zij, dat als basis diende voor Tomas Kaans GROENLAND.

Cabaretier Raoul Heertje deed de introductie van THE PARADISE SUITE van Joost van Ginkel, de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film die zijn Nederlandse première beleefde op het Forum; kunstenaar Janica Draisma zong een lied bij ATLANTIC. van Jan-Willem Van Ewijk.


Klik op de cover om de programmagids door te bladeren.
ga terug