Ga naar inhoud

Winnaars Dutch Game Awards

De Dutch Game Awards, dé awards voor de beste games van het jaar, werden vanavond voor de achtste keer uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan tijdens het NFF, een samenwerking die tijdens de avond meerdere malen geprezen werd. Dit jaar maakten daarnaast voor het eerst in de geschiedenis van de awards ook Vlaamse gamestudio\'s kans. De uitreiking vond plaats tijdens een galadiner in TivoliVredenburg, als onderdeel van de Control Conference.

De studenten van Hat Games, van het Grafisch Lyceum Utrecht, wonnen met hun game Vector Flight de eerste award van de avond: Best Student Game Design. Zij zijn daarmee de eerste MBO studenten ooit die een Dutch Game Award winnen.

De award voor Best Co-Production ging naar E-Learning Sudan van TNO in samenwerking met War Child, Flavour, Ahfad University en UNICEF. De vraag voor deze game kwam vanuit Sudan zelf en de game is gemaakt voor de drie miljoen kinderen die daar niet naar school kunnen.

De game Beyond Sports van Gamedia in samenwerking met Triple IT won de Best Technical Achievement Award. Het is een virtuele reality simulatie van een voetbalwedstrijd, waarmee voetballers kunnen trainen. Of zoals de makers zelf samenvatten: Fifa, maar dan met echte data.

De Special Award is de categorie van de buitenstaanders en gaat naar een game die niet in een categorie past, maar zeker wel een award verdient. De winnaar van deze award is Sunset van Tale of Tales. Tale of Tales probeert al 12 jaar lang met arthouse-achtige en van de mainstream afwijkende games door te breken, om de potentie van de gamewereld te laten zien en verder te ontwikkelen. Dit artistieke project is ook meteen de eerste Vlaamse game ooit die een Dutch Game Award wint.

De Best Core Entertainment Game Award ging naar Swords & Soldiers II van Ronimo Games.

De tweede studenten award die werd uitgereikt, was die voor Best Student Art Direction. Rubna van het Elzendaalcollege won deze award met zijn game Lisa. Hij maakte het spel speciaal voor zijn vriendin, nadat zij opmerkte dat ze best wel schapenhoedster zou willen zijn.

De Best Music & Audio Design award werd gewonnen door Nuclear Throne van Vlambeer & Jukio Kallio & Joonas Turner. De Finse muziekanten winnen ondanks hun nationaliteit de award, omdat de game wel in Nederland ontwikkeld is.

Songs of Elstryn; Oath of the Gryphon van het Friese Grendel Games, Roessingh en revalidatiecentrum Groot Klimmendaal won de Best Applied Game Design Award. Zij bouwden hun spel zo dat revaliderende kinderen het ook met hun broertjes en zusjes kunnen spelen, zodat ze zich geen uitzondering hoeven te voelen.

De Best Economic Achievement Award gaat naar een game die een gat in de markt weet te vinden en daarmee economisch succes behaalt. De winnaar is Verdun van M2H & Blackmill Games. Zij werkten al sinds 2006 aan deze game over de Tweede Wereldoorlog en inmiddels hebben ze ruim 300.000 exemplaren verkocht (á 10 euro per stuk, telt u maar op).

Lines van Gamious, winnaar van de Best Casual Entertainment Game Award, daagt op een toegankelijke manier de speler uit net op tijd het doel te halen.

Triskelion van NHTV won met Reivor de laatste studenten award, de Best Student Technical Achievement Award. De game is nog niet af en wordt ook niet afgemaakt, de twee jonge makers zagen het vooral als leerzaam studieproject.

De Best Entertainment Game Design Award ging naar Kick & Fennick van Jaywalkers Interactive. Het heeft lang geduurd voordat de game klaar was en ze werken zelfs alweer aan een nieuwere versie.

De tweede award voor een Vlaamse productie is de Best Art Direction. De winnaar is Guns, Gore & Cannoli van Crazy Monkey Studios, gebaseerd op een tien jaar oude animatiefilm die één van de gamemakers zelf maakte.

De Best Serious Game gaat naar een game die niet wil entertainen, maar iets wil bijdragen aan de maatschappij. Monobanda Digital & Active Cues wonnen de award met hun game Tovertafel, gemaakt voor mensen met alzheimer (wat een moeilijke test-groep bleek).

De Control Industry Award voor beste game van Nederlandse bodem, misschien wel de hoofdprijs van de avond te noemen, wordt als laatste uitgereikt. De winnaar werd gekozen door de lezers van Control, een Nederlands vakblad voor de game-industrie. Deze award ging naar Verdun van M2H & Blackmill Games, die daarmee hun tweede award van de avond winnen.
ga terug