Ga naar inhoud

Videoland Academy @IDFA

Tijdens de NFF Talent Awards Ceremonie 2019 werd de Videoland Academy gelanceerd. Videoland Academy is een talentontwikkelingstraject dat een nieuwe lichting makers de kans wil bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. Videoland Academy is een samenwerking van Videoland met NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script, gesteund door het Nederlands Filmfonds.

Voor dit talentontwikkelingstraject zoekt Videoland Academy originele en toegankelijk vertelde verhalen met cinematografische kwaliteit. Jaarlijks worden er zes plannen voor een fictiefilm en drie plannen voor een documentaireserie geselecteerd en ontwikkeld. Het doel is om per jaar vier fictiefilms en een documentaireserie te realiseren. De thema\'s voor de eerste editie zijn ‘Grounded Sci-Fi’ (fictiefilms) en ‘True Crime’ (documentaireserie).

Tijdens IDFA 2019 organiseert Videoland Academy twee bijeenkomsten:

Ideeëncheck; documentaire én fictie
Zondag 24 november; 16.00 - 17.00 uur, Zuiderkerk

Wil je weten of je documentaire- of fictieplan in aanmerking komt voor de Videoland Academy? En heb je vragen over de thema’s ‘Grounded Sci-Fi’ en ‘True Crime’? Stel je vragen en laat je idee checken in één-op-één gesprekken met de bij Videoland Academy betrokken professionals. Stuur een korte synopsis van je documentaire- of fictie plan en in het kort wat je zou willen vragen.

Meld je vóór 12 november aan


Lecture Alex Gibney
Zondag 24 november; 19.30 - 21.00 uur, Brakke Grond-Tuinzaal

De vraag naar documentaireseries groeit enorm en daarmee ook de specifieke kennis en kunde om ze te maken. In deze industrie-sessie, gehost door Videoland, geeft de bekroonde documentairemaker Alex Gibney inzicht in hoe hij te werk gaat. Hoe het maken van documentaireseries voor verschillende platforms werkt, wat het betekent om complexe omgevingen en gevaarlijke onderwerpen te behandelen en hoe je deze met elkaar verweeft in een goed verhaal.

Gibney werkt al sinds de jaren ’80 als producent en regisseur van zowel lange documentaires als documentaireseries. Zijn filmografie omvat o.a. Enron: The Smartest Guys in the Room (2005), Taxi to the Dark Side (2007) en Going Clear: Scientology & the Prison of Belief (2015) en series als Death Row Stories (2014 -2019) en Dirty Money (2018). Gibney is op IDFA aanwezig om zijn nieuwste film Citizen K. te presenteren.

Meld je vóór 12 november aan


Wil je meer weten over Videoland Academy?
Kijk op videoland.nl/academy voor meer informatie over het project en hoe je mee kan doen.
ga terug