Ga naar inhoud

Stunticoon Willem de Beukelaer en acteur Issaka Sawadogo als Masters te gast op Nederlands Film Festival


Foto Willem de Beukelaer © Esmé Lammers

Willem de Beukelaer, coördinator van het grootste stuntteam van de Benelux, en acteur Issaka Sawadogo (Burkina Faso), bekend van vele prijswinnende Europese producties zoals THE INVADER (2011), DIEGO STAR (2013) en THE PARADISE SUITE (2015), zijn tijdens de 36e editie van het Nederlands Film Festival te gast als NFF Master. Tien dagen lang worden zij verwelkomd op het festival, waar zij hun visie op het filmvak en hun expertise delen met de festivalbezoeker.


Binnen het Master-programma geven beide Masters een groot publieksinterview in het NFF Festivalhart, gelegen in het Oude Postkantoor op de Neude, en wordt een aansprekende selectie van hun films vertoond, inclusief Q&A. Daarnaast geeft Sawadogo een acteerworkshop en blaast De Beukelaer op zondagmiddag 25 september het publiek omver met een spectaculaire stunt op de Neude.

Over Willem de Beukelaer
De Beukelaer is sinds 1994 mede-eigenaar van Stuntteam Hammy de Beukelaer, dat is opgericht door en vernoemd naar zijn vader. Willem heeft het vak geleerd van zijn vader en is meegegroeid in de nationale en internationale filmindustrie. Zestien jaar lang heeft hij zelf actief stunts uitgevoerd; nu coördineert hij het stuntteam.

Dit jaar viert Stuntteam Hammy de Beukelaer zijn 50-jarig jubileum. Het stuntteam is met films als ZWARTBOEK, OCEAN’S ELEVEN en TWELVE, SINT, TEMMINK en televisieproducties als FLORIS, BAANTJER en recent RIPHAGEN verantwoordelijk voor 90% van alle stunts in de Benelux. Ook de grote Amerikaanse producties die in Nederland worden gedraaid, komen bij Stuntteam Hammy de Beukelaer terecht. Zo wordt op dit moment gewerkt aan DUNKIRK, GANGSTERDAM, THE HITMAN’S BODYGUARD en de Nederlandse producties BRUSSEL en RON GOOSSENS: LOWBUDGET STUNTMAN. In 2008 ontving Stuntteam Hammy de Beukelaer een Gouden Kalf: Speciale Juryprijs.


Het filmprogramma rondom De Beukelaer bestaat uit VET HARD en ZWARTBOEK, producties vol stuntwerk van eigen hand, en zijn inspiratiebron RONIN. Het publieksinterview met de stuntcoördinator vindt plaats op zondag 25 september.

Over Issaka Sawadogo
Sawadogo, geboren in Burkina Faso, speelt sinds 2000 in prijswinnende Europese producties zoals THE INVADER (award voor Beste Acteur op Film Fest Gent 2011) van Nicolas Provost, DIEGO STAR (2013) van Frédérick Pelletier, SAMBA (2014) van de makers van INTOUCHABLES (2011), en DET VITA FOLKET (2015) van Lisa Aschan.

Sinds 2012 behoort Nederland tot Sawadogo’s werkgebied. Zo beleefden de korte film ARASH (2012) van Michael Sewandono, CABO (2012) van Ivan Barbosa en DE NIEUWE WERELD (2013) van Jaap van Heusden hun première op het NFF. In 2013 werd Sawadogo tevens genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Acteur Televisiedrama voor zijn rol in IN HET NIETS (2013) van Daniel Bruce. Het mede aan hem te danken indrukwekkende THE PARADISE SUITE (2015) van Joost van Ginkel ging vorig jaar in première op het festival en staat op de longlist voor de Gouden Kalf Competitie 2016.

Tijdens het NFF is Sawadogo te bewonderen in een kleine selectie van zijn producties, bestaande uit THE PARADISE SUITE, DET VITA FOLKET, Kort! – ARASH, One Night Stand VII – CABO en One Night Stand VIII – IN HET NIETS. Het grote publieksinterview met de veelgeprezen acteur vindt plaats op vrijdag 23 september.

NFF Masters
De NFF Masters werden in 2015 geïntroduceerd door het Nederlands Film Festival. Tijdens de 35e editie waren director of photography Hoyte van Hoytema, costume designer Jany Temime en production designer Jan Roelfs te gast.

ga terug