Ga naar inhoud
Educatie

Remon Klik is winnaar Filmleraar van het Jaar '23/24

Remon Klik, docent biologie op het HLZ (Hervormd Lyceum Zuid) in Amsterdam is tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar ‘23/24.

Remon klik filmleraar vh jaar ©Joep van Aert

In de lessen biologie van Remon Klik maken leerlingen stop-motionfilmpjes om de werking van organen, zoals het hart of de longen, écht te leren begrijpen. Hij versterkt zijn lessen met beeld en begeleidt talloze leerlingen die ervoor kiezen hun profielwerkstuk in documentairevorm te maken.

Buiten dat hij een leerlijn aanbracht in zijn filmonderwijs, zet hij film zo in dat leerlingen meer én gemotiveerder leren.”
--Jury '23/24

Hoofdprijs

Remon Klik is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint (net als alle regionale winnaars) een jaarabonnement op Cineville en ontvangt ook een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro. Daarnaast wint hij een bezoek aan een filmtheater of filmfestival naar keuze met de hele klas. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de verkiezing van 2024-2025 en mag hij als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten. En als hoofdprijs mag de winnaar (of een collega van school) deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie: On the Movie, t.w.v. 3500 euro.

Publiekswinnaar

Naast de vakjury heeft het publiek een belangrijke rol in de verkiezing. De publieksstem telt in de eindbeoordeling voor 1/6e mee. Daarom deden de filmleraren de afgelopen twee maanden enorm hun best om zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen. Chris Beijer (41), leraar groep 6 op de Leeuwarden Schoolvereniging, haalde 30% van alle duizenden publieksstemmen binnen. Hij mag zichzelf de publiekswinnaar noemen. Ook de burgemeesters van Leeuwarden (Sybren Buma) en Heerenveen (Avine Fokkens) riepen mensen op op Chris te stemmen. Met succes!

Finalisten

Hoewel er één winnaar is, is Nederland zes nieuwe filmleraren rijker. Dit zijn de topfinalisten:

De finalisten zijn verkozen uit een voorselectie die door de regionale filmhubs bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs is opgezet.

Lees het volledige juryrapport en ontdek wat de zes finalisten zo bijzonder maakt als filmleraar. Misschien herken jij je wel in een van hun kwaliteiten en ben jij of ken jij een filmleraar pur sang! Volgend jaar kun je jezelf of je favoriete filmleraar weer opgeven voor deze leuke en spannende verkiezing.

Juryrapport

Vakjury

Vakjury

De jury van Filmleraar van het Jaar bestaat uit zes onderwijs- en filmprofessionals: filmmaker en acteur Idriss Nabil, onderwijsjournalist Raounak Khaddari, filmdocent (op het voortgezet onderwijs) Kathelijne Bijlsma, Filmleraar van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs (leraren primair onderwijs onderbouw) en een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, leerling Xander Oudewater.

Educatie filmcolleges NFF 2018 foto Joke Schut

Organisatie

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing waarmee Netwerk Filmeducatie en de regionale filmhubs meer aandacht vragen voor filmeducatie, naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: Cineville, International Film Festival Rotterdam en de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters.

Educatie
ga terug