Ga naar inhoud
In Memoriam

Regisseur Pieter Verhoeff overleden

Op 17 april jl. overleed Pieter Verhoeff. Pieter Verhoeff laat een enorm veelzijdig oeuvre achter. Hij bewoog zich schijnbaar moeiteloos tussen verschillende genres, platforms en stijlen met een grote liefde voor het vak dat hij tot zijn dood beoefende.Pieter Verhoeff behoorde tot één van de eerste lichtingen van de Filmacademie, waar hij in 1966 afstudeerde en waaraan hij in de jaren negentig van de vorige eeuw ruim tien jaar verbonden was als docent. Bij de viering van het 50-jarig bestaan van de academie werd in 2008 op het Nederlands Film Festival met RUDY SCHOKKER REVISITED het succes van één van de eerste mockumentary’s RUDY SCHOKKER HUILT NIET MEER (1972) nog eens dunnetjes overgedaan.


Hij ontving samen met Ireen van Ditshuyzen en Netty Rosenfeld in 1975 de Zilveren Nipkowschijf voor hun documentaireserie over Culemborg. Hij regisseerde talloze items en documentaires voor televisie, eerst voor IKON, daarna voor de VPRO, o.a. voor HET GAT VAN NEDERLAND. Pieter Verhoeff wordt gezien als de grondlegger van het satirische JISKEFET.


Met HET TEKEN VAN HET BEEST (1981) won hij op de eerste editie van het festival het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm; Marja Kok werd beloond voor haar hoofdrol in de film met het Gouden Kalf voor Beste Actrice. De positieve aandacht die Pieter Verhoeff als regisseur trok, deelde hij bij herhaling met zijn acteurs en actrices: in 1985 won Peter Tuinman voor DE DREAM het Gouden Kalf voor Beste Acteur. Voor VAN GELUK GESPROKEN (1988) ontvingen Marijke Veugelers en Michiel Romeyn het Gouden Kalf voor Beste Actrice resp. Beste Acteur en was het Gouden Kalf voor Beste Regie voor Pieter Verhoeff. Monic Hendrickx werd bekroond voor haar titelrol in NYNKE (2001). In 2009 won DE BRIEF VOOR DE KONING (2008) de Children’s Jury Award op het internationale festival voor de jeugdfilm in Chicago.


Pieter Verhoeff was tot en met de afgelopen editie van het NFF een graag geziene gast op het festival; in 2002 letterlijk als Gast van het Jaar. In 2017 gingen twee producties in première op het Nederlands Film Festival: de documentaire ECHT HERMAN KOCH en de speelfilm TOKYO TRIAL. De 4-delige dramaserie TOKYO TRIAL werd genomineerd voor een Emmy Award.


Pieter Verhoeff werd 81 jaar oud.

ga terug