Ga naar inhoud
Ondernemers Club

NFF Ondernemersclub: Verslag NFF 2022

De 42e editie van het Nederlands Film Festival zit er weer op. NFF OC zorgde ervoor dat meer dan 600 enthousiaste leden genoten van het festival. Een geweldige opkomst! Was vorig jaar alleen Kinepolis Jaarbeurs de plek waar het gebeurde, nu konden we weer in alle Utrechtse filmzalen in Utrecht films kijken. Op de 42ste editie van NFF kwam alles samen. In dit bericht lees je een verslag van het festival.

Sallie Harmsen op de rode loper ©NFF/Ramon Mangold

Officiële opening

Het Nederlands Film Festival 2022 werd geopend met Zee van tijd van Theu Boermans, met hoofdrollen voor Sallie Harmsen, Elsie de Brauw en Gijs Scholten van Aschat. De personen op wie het deels waargebeurde verhaal gebaseerd is, zaten zelf in de zaal. De film leverde meer dan genoeg stof tot napraten op.

Leden van de NFF Ondernemersclub tijdens een borrel ©NFF/Anna Bloom

NFF OC-avond

Op zaterdag was het moment om met OC leden samen te komen en te proosten op een succesvolle NFF OC, met voornamelijk leden onder elkaar. Na het eten kwamen we samen in Stadsschouwburg Utrecht voor de première van Narcosis van regisseur Martijn de Jong. Narcosis won dit jaar het Gouden Kalf voor Beste Costume Design, Beste Camera en beste Hoofdrol Speelfilm en is dé Nederlandse Oscarinzending.

Groepsfoto van de NFF Ondernemersclub voor restaurant Djakarta ©NFF/Paulus van Dorsten

Djakarta-avond

Niet meer weg te denken uit het OC-programma tijdens het festival: de Djakarta-avond. Om 17:30 stroomde het restaurant al vol met enthousiaste leden. Na de rijsttafel en traditionele groepsfoto was het maar een klein aantal stappen naar de rode loper voor de foto’s met leden- en relaties. De wandeling was wel lang genoeg om flink nat te worden van de regen die met bakken uit de hemel kwam. Maar, zo nat en koud als het buiten was, zo feestelijk en sfeervol was het in de Stadsschouwburg. De avond stond in het teken van de korte film. Zeven films met onder andere Fresku, Merol en Jeroen Krabbé in de hoofdrol. Een gevarieerd programma, waar we ook nog de film La Última Ascensión van regisseur Kevin Osepa zagen, die op vrijdag het Gouden Kalf voor Beste Korte Film in de wacht sleepte.

01 PINKMOON STILL13 c Kris Dewitte

Storyspace

Het terrein van Digitale Cultuur heeft een brede traditie waar verhalen op een nieuwe manier verteld worden. Die nieuwe manier spreekt de OC-leden aan, te zien aan de goede opkomst dit jaar. Veel OC-leden beleefden onder andere Symbiosis; waarin de wereld van bedreigde plantsoorten werd ontdekt door jezelf in een speciaal ontwikkeld pak te hijsen.

Genomineerd!

Ook een traditie is een bezoek aan een voor een Gouden Kalf genomineerde film. De avond startte bij Piero’s op het ledig erf waar heerlijk gegeten werd. Daarna genoten we van Pink Moon met een uitgebreide Q&A met de makers van na afloop. De film werd uiteindelijk niet beloond met een Gouden Kalf, maar veelbelovend is het speelfilmdebuut van regisseur Floor van der Meulen wel.

Glanzende Gouden Kalveren op een rij

Sterren, Gouden Kalveren en dansen

En toen was het alweer tijd voor het slotstuk van het festival: het Gouden Kalveren Diner en de uitreiking van de Gouden Kalveren 2022. In Restaurant Zindering genoten we van een viergangendiner, terwijl we de uitreiking van de Gouden Kalveren via een livestream volgden. Winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Costume Design Manon Blom (Narcosis) kwam naar boven voor een kort gesprek, gevolgd door Kevin Osepa, maker van de korte film La Última Ascensión. Kers op de taart was het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Speelfilm en winnaar Thekla Reuten die direct bij ons langskwam voor een interview. Na afloop van het diner werd er tot in de kleine uurtjes gedanst – eindelijk weer!

De NFF OC kijkt terug op een gevarieerd, geslaagd festival en zijn enorm blij om weer een volwaardig festival te kunnen beleven.

ga terug