Ga naar inhoud

Interview: Ravi Sandberg

Na zijn afstuderen nam de carrière van Ravi Sandberg een spurt. Zijn afstudeerfilm REGEN draaide op diverse festivals en sleepte afgelopen NFF Talentdag een Wildcard in de wacht. Momenteel werkt hij aan de project-ontwikkeling van zijn Wildcard en de Vrijplaats waarvoor hij geselecteerd werd.Kleine menselijke verhalen verteld vanuit worstelende karakters die soms onbegrijpelijke keuzes maken hebben Ravi’s voorkeur. Hij wil verhalen vertellen vanuit een perspectief dat je normaal niet ziet en misschien ook helemaal niet wilt zien. Zo koos hij in zijn persoonlijke afstudeerfilm REGEN voor het daderperspectief van een tienerjongen die zich schuldig maakt aan kindermisbruik. Een opmerkelijke keuze voor een regisseur die in zijn jeugd zelf slachtoffer werd van seksueel misbruik. Zo ziet de jonge filmmaker dat niet.
"Film is het perfecte medium om op zoek te gaan naar nuances in situaties waar normaal oordelen overheersen."

Vanuit eigen ervaring associeert hij verder. ‘Misschien wel een beetje als een amateurfilosoof,’ grapt Ravi. ‘Ik vind het interessant te onderzoeken hoe het onbegrijpelijke misschien toch niet zo onbegrijpelijk is.’ Ook in de Vrijplaats-project, over een groep jongeren die zich schuldig maakt aan een groepsverkrachting, en in de Wildcard-project over de worsteling met culturele identiteit binnen een complexe familiesituatie gaat Ravi op zoek naar het onbegrijpelijke. Toch is het associatieproces niet bandeloos en juist bij gevoelige onderwerpen past hij op met zijn makersfantasie. Observatie en onderzoek staan uiteindelijk centraal. ‘Het gaat niet om de antwoorden en het is niet aan mij om conclusies te trekken. Ik ben ook maar een filmmaker.’
Ervaring NFF Talentdag

Vriend en collega filmmaker Stijn Bouma, die een jaar eerder al deelnam aan de Talent Speeddates, attendeerde Ravi op de NFF Talentdag. ‘Stijn heeft veel waardevolle contacten overgehouden aan de speeddates.’ Dat was motivatie genoeg en dus deed ik mee.’ Aan de hand van het vooraf opgestuurde smoelenboek van de aanwezige professionals bereidde Ravi zich voor op de speeddates. ‘Ik had een duidelijk beeld van de producenten en makers met wie ik wilde spreken en had zelfs een hele pitch voorbereid.’ De pitch liet Ravi uiteindelijk varen, aangezien die nog langer zou duren dan de gesprekken zelf. ‘Tijdens zo’n kort gesprek is het veel interessanter echt een gesprek te voeren, te ontdekken of je een klik hebt en de signatuur van een producent te ontdekken.’ Zo ontmoette Ravi Noortje Wilschut (Family Affair Films) met wie hij nu zijn Wildcard ontwikkelt. Het bleek de eerste echte kennismaking met de industrie.
"Tijdens de opleiding ben je toch vooral in contact met makers uit je eigen kringetje. Je kent de filmindustrie nog niet zo goed en het is best een drempel om uit jezelf op een producent af te stappen. De NFF Talentdag verlaagt deze drempel."

Zo vertelt hij verder: \'Je maakt kennis met verschillende professionals en het opent deuren aangezien je nu een ingang hebt om hen te mailen met nieuwe projecten. Op de Talentdag kom je erachter dat de filmwereld buiten de muren van het klaslokaal eigenlijk toch niet zo groot en eng is als het lijkt.\'Tekst van Gwyneth Sleutel
Foto door Khalid Amakran voor Theater Rotterdam
ga terug