Ga naar inhoud

In gesprek met Manoushka & Tanya

Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat te selecteren? In dit tweede interview vragen we het aan editor Tanya Fallenius en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld.

Hebben jullie beoordelingscriteria voor jezelf opgesteld? Wat geeft voor jullie de doorslag om een film wel of niet te selecteren?Manoushka: “Ik begin aan alle films en ik kijk ze ook bijna allemaal uit. Er moet veel gebeuren voordat ik afhaak, maar dat is criterium nummer één voor mijn eigen short list. De twee volgende zijn: is het mooi gefilmd en wordt er goed gespeeld? Kortom: raakt de film me.”Tanya: “Mijn beoordelingscriterium is hetzelfde als wanneer ik ‘gewoon voor mijn plezier’ film kijk: raakt het mij? Montage, geluid, color grade en muziek kunnen emotioneren op meerdere niveaus. Het is heel leuk als je ziet of voelt dat alle elementen bij elkaar komen, dat is de magie van ons vak!”

Kijken jullie het hele jaar door veel Nederlandse films of gaan jullie in de zomer bingewatchen?

Tanya: “Ik probeer wel gedurende het hele jaar te kijken, maar het lukt niet om alle films gezien te krijgen. Dus dan wordt het bingewatchen via het viewingssysteem.”

Manoushka: “Bij mij is er helaas meestal veel ge-bingewatch bij. ‘Helaas’ omdat tijd nemen voor een film het leukste is. Dit jaar heb ik best veel films in de bioscoop én in het vliegtuig gezien. Met twee lange vluchten kom je een heel eind!”

Hoe bekijken jullie de films het liefst?

Manoushka: “Er zijn een paar dingen die bij mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: bioscoop, popcorn en cola. En thuis op de bank, laptop, headphone op. En dan zo onbevangen mogelijk kijken.”

Tanya: “Film kijken is voor mij een solitaire bezigheid. Als kind ging ik al alleen naar de bioscoop, het was mijn opvang. Ik ging voornamelijk overdag, wanneer er weinig anderen naar de film gingen. Ik ben heel blij dat er steeds meer mogelijkheden zijn om films online (en legaal) te bekijken. Ik maak daar veel gebruik van. Een shout-out naar Picl! Daar ben ik super blij mee. Eindelijk een streaming platform voor arthouse films in Nederland.”

Overleggen jullie met collega-stemmers over jullie keuzes?

Tanya: “Nee, nooit. Ik hebt het niet eens overwogen.”

Manoushka: “Nee, maar ik praat natuurlijk wel veel over films met collega’s. Ik check bijvoorbeeld wat zij van een film vonden. Misschien ben ik wel de enige die euforisch is over een bepaalde film! En omgekeerd natuurlijk ook: misschien ben je de enige die het niet begrepen heeft (lees: het afschuwelijk vond).”

Hoe ver ben je op dit moment? En is de keuze tot dusver lastig?

Manoushka: “Ik ben nog geen lastigheden tegengekomen. Er staat er nu een eentje met stip bovenaan, die zag ik vrij in het begin. Ik ben nu ongeveer over de helft met kijken.”

Tanya: “Ik heb tot nu toe nooit moeite gehad met kiezen. Meestal is het voor mij wel duidelijk. Maar, ik ben nog niet ver genoeg! Het moet nog blijken of het ook dit jaar zo gaat.”

Foto Manoushka Zeegelaar Breeveld: Hans-Peter van Velthoven

ga terug