Ga naar inhoud

Gouden Film voor LUCIA DE B.

[caption id="attachment_1214" align="alignnone" width="460"]Gouden Film voor Lucia de B.. V.l.n.r.: Ariane Schluter, Lucia de Berk, Paula van der Oest © Saskia Bagchus[/caption]


Vandaag werden regisseur Paula van der Oest en actrice Ariane Schluter door Lucia de Berk verrast met een Gouden Film voor de film LUCIA DE B. De film heeft sinds de bioscooprelease op donderdag 3 april meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. De Gouden Film wordt uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.


Lucia de Berk (Ariane Schluter) is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith (Sallie Harmsen) krijgt het dossier van Lucia de B. op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Toch wordt ze, dankzij een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar bazen willen hier niets van horen en in Hoger Beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS. Mede dankzij het harde werk dat Judith heeft verricht…

Naast Ariane Schluter en Sallie Harmsen spelen ook Barry Atsma, Fedja van Huêt en Annet Malherbe belangrijke rollen in de film. De regie is in handen van Paula van der Oest (BLACK BUTTERFLIES, THE DOMINO EFFECT).

Rinkel Film (ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET, VAN GOD LOS, SÜSKIND) produceerde de film in coproductie met de NCRV, Filmkreatorerna (Zweden) Living Stone (Belgie) en Lucil Film (Luxemburg). De film is gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, de NCRV, het Zweeds Filminstituut, Rinkel Film en de Belgische Tax Shelter.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijvers van de film, Moniek Kramer in samenwerking met Tijs van Marle. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers.

Met het behalen van de status van Gouden Film maakt LUCIA DE B. kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Films die voor deze prijs in aanmerking komen, zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014.
ga terug