Ga naar inhoud
In Memoriam

Filmmaker René van Nie overleden

Op 23 mei jl. overleed op 78-jarige leeftijd scenarist, regisseur, producent, schrijver en columnist René van Nie. Een belangrijk deel van zijn jeugd bracht hij door bij familie in de buurt van Sittard. Als puber vertrok hij in zijn eentje richting Amsterdam. Hij had een andere toekomst dan die van mijnwerker voor ogen en was opgelucht de benauwdheid van het Rooms-Katholieke Limburg achter zich te laten. Verdiende hij eerst de kost door toeristen de weg naar De Wallen te wijzen, later wakkerden diverse assistentschappen, onder meer voor Max de Haas, zijn liefde voor film maken, verder aan.



Voor Cinecentrum maakte René van Nie vele opdrachtfilms en documentaires waarna hij in de jaren zeventig doorbrak met een aantal speelfilms. Het indringende KIND VAN DE ZON (1975) over een dorpsmeisje (de eerste grote speelfilmrol voor actrice Josée de Ruiter) dat vereenzaamt in de stad en wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, is zijn bekendste. Het toenmalige staatshoofd, Koningin Juliana, was aanwezig op de premiere. Twee jaar later trok EEN STILLE LIEFDE de aandacht, met in de rol van vader die zijn kind ontvoert, Cor van Rijn, die evenals Josée Ruiter, in meerdere films van René van Nie, speelde. Beide speelfilms werden positief ontvangen, niet alleen in Nederland; nominaties vielen René van Nie ten deel in Moskou en Chicago.


Na SABINE (1982) met Rijk de Gooijer en Benthe Forrer, werkte René van Nie twee jaar lang aan een film over Amsterdam vanaf het water gezien gedurende vier seizoenen. Hij emigreerde daarna naar Aruba, waar zijn laatste speelfilm SABINE zich afspeelde. Daar schreef hij boeken, was hij de grote man achter DE ARUBAANSE COURANT en schreef hij columns voor AMIGOE. René van Nie overleed op Aruba waar hij bijna drie decennia woonde. René van Nie had het hart op de tong en sprak zich vaak in niet mis te verstane woorden uit; of dat nu Nederland in het algemeen betrof of specifiek de Nederlandse filmwereld. Guido Franken en Raymon Hilkman maakten in 2015 de documentaire RENÉ VAN NIE; KIND VAN DE ZON.


Foto: © Buzz Media / Boomerang Productions

ga terug