Ga naar inhoud

Een moment van reflectie met Loes Komen: Wat voor producent ben ik eigenlijk?

Producent Loes Komen begon haar carrière letterlijk met een vliegende start toen ze naar LA vloog om samen met haar team een Student Academy Award voor hun afstudeerfilm Grijs is ook een kleur (regie Marit Weerheijm) in ontvangst te nemen.


Room for Film

Hierna ging het snel. Ze studeerde af, werd door het NFF geselecteerd voor Talent & Route en werkte als junior producer bij N279 Entertainment. In 2017 was de tijd rijp om zelf een productiebedrijf te beginnen, samen met Eva Verweij met wie ze op de Filmacademie al meerdere afstudeerfilms produceerde. Room for Film was geboren. Met Room for Film hebben Loes en Eva inmiddels meerdere films geproduceerd, zoals de korte documentaire CHEEK TO CHEEK of KORT! MENSENDAGEN die beide afgelopen editie van het NFF in première gingen.
Loes en het NFF

Het NFF was inmiddels al bekend terrein voor Loes. In 2017 werd zij geselecteerd voor Talent & Route, een initiatief om veelbelovende regisseurs en producenten te ondersteunen bij hun internationale carrière. Loes was ontzettend blij met haar selectie en wilde dan ook alles uit halen wat erin zat. ‘Ik had mijn schema zo vol gemaakt, dat ik van de ene naar de andere afspraak moest rennen. Toen Derk-Jan Warrink, de coach van Talent & Route, mijn schema zag trok hij zijn wenkbrauwen op en vroeg: “Wil je dit serieus allemaal in die paar dagen gaan doen?” Loes zag het als een investering waar ze nu de vruchten van plukt. ‘Ik heb waardevolle contacten opgedaan. Randy Vermeulen die ook geselecteerd was, is nog altijd een fijne collega en we hebben regelmatig contact, terwijl ik de opgedane contacten met sales agents in de toekomst hoop te benutten. Ondanks haar drukke schema was er in het traject ook ruimte van reflectie. ‘Op een gegeven moment werd mij de vraag gesteld wat voor producent ik precies was. Hoewel ik nog steeds geen eenduidig antwoord heb, heeft het mij wel geholpen met het ontwikkelen van mijn stem als producent en het herinnert me eraan reflectief te blijven in mijn werk. We werden aan het denken gezet.’ Voor Loes voelde Talent & Route als een mini talentontwikkelingstraject.

"Het is heel intensief, maar je werd niet in het diepe gegooid. Het was een veilige omgeving om jezelf te ontwikkelen."
Ook compagnon Eva koestert warme herinneringen aan de NFF Talentdag. ‘Voor talenten zijn de feedbacktafels echt een soort van vuurdoop. Zij pitchen hun project en krijgen direct feedback van elkaar en van professionals. Dit is natuurlijk ontzettend waardevol, maar niet alleen voor de makers. Ook als producent is het nuttig om deel te nemen. Je ontmoet zoveel makers met verschillende achtergronden en uit diverse disciplines. Ze zijn allemaal van hetzelfde niveau, maar met een andere visie. Dat werkt stimulerend.\'Tekst door Gwyneth Sleutel
ga terug