Ga naar inhoud
Talent

Duistere geheimen Michel Stokx blootgelegd in Videoland Academy documentaireserie De Sneeuwman

Eind jaren ‘80/begin jaren ‘90 worden Nederland, Duitsland en België opgeschrikt door diverse kindermoorden. Moordenaar is Michel Stokx, een op het oog vriendelijke vrachtwagenchauffeur. Maar achter dit vriendelijke gezicht gaat een totaal andere persoonlijkheid schuil: een manipulatieve seriemoordenaar die iedereen een rad voor ogen draaide en op verschillende plekken in Europa gruweldaden beging. Zijn verhaal en daden worden onder de loep genomen in de driedelige documentaire De Sneeuwman: Geheimen van een Kindermoordenaar, vanaf 25 mei te zien bij Videoland.

Aan de hand van de politieverslagen, archiefbeelden en gesprekken met nabestaanden wordt in een driedelige documentaireserie deze ijzingwekkende zaak van één van de ergste kindermoordenaars uit onze geschiedenis blootgelegd. De erfenis van Stokx blijkt tot de dag van vandaag -lang na zijn mysterieuze dood- voor slapeloze nachten te zorgen. In de docuserie komen verschillende mensen aan het woord die destijds met de zaak Stokx bezig waren: de agenten die op de zaak zaten, de advocaat van Michel Stokx, ouders van slachtoffers en de dochter van Stokx.

De documentaire De Sneeuwman: Geheimen van een Kindermoordenaar is tot stand gekomen in het talentontwikkelingstraject Videoland Academy. De regie is in handen van Flynn von Kleist, en de documentaireserie is geproduceerd door Topkapi Nonfiction.

Als maker vond ik het heel bevrijdend om bij de Videoland Academy binnen vast omkaderde genregrenzen te werken.”
--Flynn von Kleist

Regisseur Flynn von Kleist: "Ik ben helemaal in de zaak van Michel Stokx gedoken en ontdekte dat er nog steeds onbeantwoorde vragen zijn en nabestaanden die worstelen met wat hij al dan niet gedaan heeft met hun kind. Met schokkende misdaden als deze is het gemakkelijk om Michel Stokx als monster af te doen. Het enge is juist dat het ménsen zijn die deze daden begaan."

Download hier de promo.

Videoland Academy

Bij de Videoland Academy krijgt nieuw talent de kans en vrijheid om vernieuwende, baanbrekende verhalen te ontwikkelen, realiseren én vertonen. Videoland Academy onderscheidt zich door te focussen op de begeleiding van schrijftalent én op het ontwikkelen van genrefilms. Videoland Academy is een samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script en wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds. Overige partners zijn Buma Music in Motion en de Nederlandse Filmacademie. Onder de vlag van de Videoland Academy zijn inmiddels drie films (Verdwenen Dagen, Indringer en De Sterfshow) en één documentaireserie (Lachgaskoning Deniz) verschenen. Later dit jaar gaan er nog drie fictiefilms in het genre Dutch Horror in première tijdens het NFF. De documentaireserie De Sneeuwman: Geheimen van een Kindermoordenaar is de tweede documentaireserie.

De Sneeuwman: Geheimen van een kindermoordenaar is vanaf woensdag 25 mei in zijn geheel te zien bij Videoland.

ga terug