Ga naar inhoud

Docent Jeroen Stultiens verkozen tot eerste Filmleraar van het Jaar

Jeroen Stultiens van Montessoribasisschool Roermond is de eerste leerkracht die zich Filmleraar van het Jaar mag noemen. Vanaf vanavond is hij gedurende het schooljaar 2018/2019 het boegbeeld van filmeducatie in het Nederlandse onderwijs. De prijs werd uitgereikt door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tijdens de Conferentie van het Nederlands Film Festival. De andere twee genomineerden waren Jeannette ten Thij van de Freinetschool de Bothoven uit Enschede en Jasper Vreken van het Montessori Lyceum Amsterdam.


De Filmleraar van het Jaar-verkiezing is een nieuw initiatief van Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Netwerk Filmeducatie. Film als vast onderdeel van het schoolcurriculum komt steeds dichterbij, zeker nu afgelopen Prinsjesdag het goede nieuws kwam dat filmeducatie is opgenomen in de cultuurbegroting. Maar zelfs zonder deze toezegging gebeurt er al veel op gebied van filmeducatie. Deze early adopters zijn belangrijke ambassadeurs voor het onderwijs van de toekomst. Voor Eye, NFF en het Netwerk Filmeducatie vonden is het daarom ook hoog tijd om deze leraren in de spotlight te zetten.

De jury geeft aan dat de drie kanshebbers voor 2018 elk fantastische kandidaten zijn omdat zij op hun eigen wijze film op een enthousiasmerende en effectieve manier in hun lessen verwerken. Jeroen springt er voor de jury uit vanwege de inzet van leerlingen bij de ontwikkeling van het lesmateriaal. Dit maakt het gebruikte materiaal actueel en relevant voor de kinderen. Ook juicht de jury toe hoe hij films die door kinderen zelf zijn gemaakt een podium biedt in lokale een bioscoop en zijn betrokkenheid bij meer dan dertig filmeducatieve projecten in heel Nederland is niet onopgemerkt gebleven.

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum: “Nu filmeducatie zo hoog op de landelijke politieke agenda staat, is het juist belangrijk dat ook wij de aandacht blijven vestigen op de leraren en de leerlingen die ermee aan de slag gaan én er al actief mee bezig zijn. Met de Filmleraar van het Jaar-verkiezing hopen wij dat de reeds actieve filmleraren zich gesteund voelen. Wij kijken dan ook uit naar de stemmen van de leerlingen volgend jaar op hun favoriete filmleraar!”

Professionals hebben dit jaar de genomineerden gekozen, vanaf 2019 wordt het een publieksverkiezing. Scholieren en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen dan hun favoriete leraar aandragen.

ga terug