Ga naar inhoud
Interview

De 7 Gouden Vragen aan.. Elise Schaap

Elise Schaap fotografie Ruud Janssen Foto: Ruud Janssen

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… stellen we vragen aan makers uit de wereld van film, tele­visie en digi­tale cultuur. Dit keer spraken we Elise Schaap over het filmvak, welke acteurs we in de gaten moeten houden en festivalherinneringen.

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?

Mijn eerste filmervaring was Bride Flight. Ik zat in het derde jaar van de Toneelschool. Samen met Anna Drijver en Karina Smulders speelden we de hoofdrollen in deze film in Nieuw Zeeland. Het was zo surrealistisch om daar aan de andere kant van de wereld een grote speelfilm op te nemen. Het was een fantastische ervaring. Ik zal het van m’n leven niet meer vergeten.

2. Wat weet niemand over jouw vak?

Dat een elementaire oefening als wakker worden een van de meest moeilijke dingen zijn om te spelen. Ik kan daar altijd enorm tegen opzien.

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?

In het theater is hij al lang en breed ontdekt. Ik vind Jesse Mensah een hele bijzondere en talentvolle acteur. Ik hoop dat we hem ook veel op het witte doek mogen bewonderen.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?

Geen een. Dat is het leuke aan het spelen dat je even iemand anders mag zijn.

Ik vond de eerste keer op het festival echt magisch. Een hele week lang onderge­dom­peld worden in allerlei verschil­lende films en kortjes”
--Elise SchaapPortret van Elise Schaap

5. Welke collega nomineer jij voor een Gouden Kalf?

Vorig jaar was ze al genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste bijrol. Maar ik weet zeker dat Aiko Beemsterboer er meerdere gaat binnen slepen. Ze is pas 18, maar heeft inmiddels zoveel ervaring, is steengoed en een leuk mens.

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film?

Ik kan onmogelijk kiezen. Dus hier een greep uit mijn lievelingsfilms: Lang en Gelukkig van Pieter Kramer. Simon van Eddy Terstall en Het Zakmes van Ben Sombogaart.

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan 41 jaar NFF?

Ik vond de eerste keer op het festival echt magisch. Ik denk zo’n 15 jaar geleden. Een hele week lang ondergedompeld worden in allerlei verschillende films en kortjes. En Utrecht zelf is zo sfeervol.

ga terug