Exodus

Jasper Rietman - 2020 - 10 min.

Een beeldverhaal dat de uittocht van mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging op unieke wijze verbeeldt. Een indrukwekkend panorama van maar liefst twaalf meter lang, dat te bekijken is op de smartphone of tablet.

Exodus was in eerste instantie een graphic novel; het eerste boek van illustrator Jasper Rietman (bekend van onder andere The Washington Post en de Volkskrant). Nu is het ook een app die op iOS draait. Dit interactieve beeldverhaal verbeeldt de uittocht van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging. Daarin lopen actuele thema's subtiel over in een illusoire toekomstvisie. Anders dan de papieren versie heeft dit project muziek, geluidseffecten, animatie en het zogenoemde 'parallax effect' (ook wel 2,5D genoemd). Wanneer je je tablet of smartphone horizontaal beweegt, is het resultaat een unieke, scrollende ervaring, waarbij de 45 aaneengeschakelde illustraties één panorama van bijna twaalf meter lang vormen. De beelden zijn getekend in de door Joost Swarte in Nederland bekend geworden 'klare lijn'-stijl, die kenmerkend is voor de maker. 

 

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 2 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. Dit werk is vrij toegankelijk.

Credits

Regie Jasper Rietman
Producent(en) Femke Wolting
Bruno Felix
Productiebedrijf Submarine Channel
Visual Effects
Frederieke Mooij
Muziek
Animatie
Frederieke Mooij
Conceptontwikkeling
Grafische vormgeving
Jasper Rietman
Interface en interaction design
Productieland(en)
Nederland