De Industrie - drugsland Nederland

Mirka Duijn - 2017 - 120 min.
     

Tik je postcode in bij deze interactieve documentaire en ontdek of je buurman of buurvrouw een xtc­lab of wietzolder heeft.

De Industrie: drugsland Nederland is een online interactieve documentaire die bestaat uit een grafische laag die Nederland in kaart brengt, drugsnetwerken blootlegt en waarin persoonlijke verhalen via audio­interviews verteld worden. De kijker/luisteraar baant zich in eigen tempo een weg door de onderwereld van dit Nederlandse drugsnetwerk. In dit project komen onder meer studenten, winkeleigenaren en bejaarden aan het woord. Zij zijn de 'gewone' mensen die het enorme netwerk aan wiettelers, cokebaronnen en xtc­koeriers vormen. Mensen die op een of andere manier in de 'industrie' zijn beland, vertellen in zeventien audioverhalen over de kick en de stress van dit illegale werk.

Het drugsnetwerk wordt gerepresenteerd door een interactief rad dat de verbanden tussen alle rollen inzichtelijk maakt. De persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan locaties om, naast de interviews, het publiek ook visueel mee te nemen naar de werkplek van deze personen. Door jouw postcode in te toetsen kom je via krantenkoppen uit bij bijvoorbeeld een xtc­lab, een zolder met wietteelt of smokkelcontainers in de nabije omgeving.

Het project is te bekijken op een desktop, tablet of mobiele telefoon. Daarnaast bestaat er een zesdelige podcast­serie van De Industrie waarin maker Mirka Duijn vertelt over haar ontmoeting met de verschillende personages uit de interactive.

Dit project is onderdeel van de vrij toegankelijke NFF Interactive Expo in de Academiegalerie. De NFF Interactive Expo is te bezoeken van vrijdag 28 september t/m donderdag 4 oktober van 12:00 uur tot 20:00 uur en beslaat twee locaties: Academiegalerie en IMPAKT. Daarnaast wordt het project gepresenteerd tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond op dinsdag 2 oktober.
  

 
            

     

Credits

Coproductiebedrijf
Research
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Muziek
Distributie
Animatie
Conceptontwikkeling
Grafische vormgeving
Interface en interaction design
Webontwikkeling
Website
Productieland(en)
Nederland