Ga naar inhoud
Documentaire over de achtergronden van de Surinaamse decembermoorden in 1982 is niet bedoeld als een historische reconstructie, maar als een persoonlijke terugblik van de nabestaanden.
René Roelofs, die eerder de aandacht trok met de politieke documentaire Dutch Approach over de Molukse treinkapingen probeert in Zonen van Suriname de achtergrond te ontrafelen van de Surinaamse decembermoorden in 1982. De documentaire is door de makers uitdrukkelijk niet bedoeld als een historische reconstructie, maar als een persoonlijke terugblik van de nabestaanden. De film schetst in een klassieke vorm van talking heads, een chronologische opbouw en archiefmateriaal eerst de sfeer van Suriname vanaf de onafhankelijkheid in 1975 tot de militaire coup van 1980. Daarna vertellen de ooggetuigen hoe hun familieleden, critici van het nieuwe bewind, werden afgevoerd naar Fort Zeelandia en dat ze later de vijftien doden moesten identificeren in het mortuarium. Niet de (vooralsnog ongestrafte) schuldigen, maar de slachtoffers staan centraal in Roelofs' benadering van dit nog niet afgesloten hoofdstuk van de recente Surinaamse geschiedenis.

Credits

Uitvoerend Producent
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: Zonen van Suriname
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.