Ga naar inhoud
Filmisch verslag van de verwildering van het eiland Tiengemeten, krijgt door het commentaar van Digna Sinke over veranderingen in haar leven een diepere lading van weemoed.
Het eiland Tiengemeten in de Haringvliet, ontstaan in de zeventiende eeuw uit een zandbank, is teruggegeven aan de natuur. Nadat het besluit hiertoe in de jaren 1990 viel, volgde Digna Sinke van 1996 tot en met 2009 het proces van cultuurlandschap naar natuurgebied. Vanaf vaste standpunten filmde zij met regelmatige tussenpozen de verandering van het landschap van landbouw- naar natuurgebied. En doet ze verslag van de typische Nederlandse idee van maakbaarheid van wildernis. Digna Sinke spreekt zelf commentaar bij de beelden in. Tijdens de opnamen verloor ze haar partner René Scholten. Het gedwongen vertrek van de pachters van de landbouwgrond, het openbreken van wegen, het kappen van bomen en het doorsteken van de dijken voor de ontpoldering vermengt ze zonder pathos met herinneringen aan Scholten en haar jeugd in Zeeland. Haar persoonlijke verhaal geeft de strakke en weidse beelden in time lapse en slow motion opeens een diepere lading van weemoed.

Titel: Weemoed & wildernis
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still