Ga naar inhoud
Documentaire in tien korte hoofdstukken die de fascinatie van hedendaagse kunstenaars - zoals Erwin Olaf - voor de immens populaire zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer behandelen.
Documentaire waarin hedendaagse kunstenaars, fotografen, schrijvers en een filosoof proberen te achterhalen waarom Vermeer nog steeds zo'n invloed heeft. Van Johannes Vermeer (1632-1675) zijn niet meer dan 36 schilderijen bekend. Het lijkt erop dat zijn werk alleen maar aan kracht heeft gewonnen, mede door grote tentoonstellingen en het boek en de film Girl with a Pearl Earring. Waardoor lijkt Vermeer nog zo modern? Onder andere Erwin Olaf en Alain de Botton spreken over de invloed van Vermeer op hun werk en gedachten. De architect Philip Steadman illustreert zijn theorie dat Vermeer een camera obscura gebruikte, terwijl regisseur Peter Webber ontdekte dat hij met een camera de schilderijen niet kon reproduceren. Steve McCurry herkent Vermeer in zijn beroemde foto van het Afghaanse meisje. In tien korte verhalen laten zij zien hoe de manier van werken van Vermeer, zijn onderwerpskeuze, de afgebeelde dagelijkse gebeurtenissen en diens eigen persoonlijke leven in onze tijd nog steeds fascineren en inspireren.

Credits

Scenario
Camera
Set geluid
Productiebedrijf
Lagestee Film BV
Omroep
AVRO TV
Distributie
NPO Sales

Titel: Vensters op Vermeer - 10 korte verhalen
Jaar: 2009
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still