Ga naar inhoud
Still

Untertage

Regie: Jiska Rickels
Impressionistische documentaire over een reis naar een onbekende wereld diep onder de grond: een kolenmijn. Schoonheid en gevaar gaan samen in deze wereld op de rand van hemel en hel.
Het staat er letterlijk, diep onder de grond met krijt geschreven op de uitgehakte muur en, om iedere vergissing te voorkomen, met een pijltje erbij in de goede richting: zur Hölle, naar de hel. Het is de zwarte humor van de mijnwerkers van de Duitse kolenmijn Lohberg-Osterfeld in het Ruhrgebied. Dag in, dag uit dalen ze af in de schachten van deze krocht die tot bijna 1300 meter diep reikt. Filmmaker Jiska Rickels ging met de mijnwerkers mee. Ze liet gesprekken achterwege en kwam terug met fascinerende, impressionistische beelden uit deze onbekende, verdwijnende wereld, waar de mannen op weg naar beneden nog kunnen lachen en terug omhoog vermoeid de ogen sluiten. Na het werk roken de mannen in de enorme, centrale douchehal naakt een sigaret voor ze elkaar de rug schrobben. Het roet wil er maar ternauwernood af. De documentaire, het officiële regiedebuut van Rickels kreeg in 2003 de Prijs van de stad Utrecht en de Tuschinski Film Award.

Credits

Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Nederlandse Filmacademie
Titel: Untertage
Jaar: 2003
Duur : 25 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie Studentenfilms NFTA

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2003)
Jiska Rickels

Andere prijzen

Tuschinski Award (2003)
Filmprijs van de Stad Utrecht (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still