Ga naar inhoud
Still

Turks fruit

Regie: Paul Verhoeven
Vrijmoedige, Oscargenomineerde verfilming van Wolkers' tragische liefdesverhaal met debutanten Rutger Hauer en Monique van de Ven won Gouden Kalf voor Beste Nederlandse film van de 20e eeuw.
Brutale verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers kreeg een Oscar-nominatie voor beste niet-Engelstalige productie en betekende de doorbraak van regisseur Paul Verhoeven in Hollywood. De film verhaalt van een kunstschilder (gespeeld door Rutger Hauer) die een heftige romance beleeft met een jonge vrouw (een rol van de twintigjarige toneelschoolstudente Monique van de Ven) die aan een hersentumor sterft. Verhoevens Turks Fruit is een van de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms aller tijden (3,5 miljoen bezoekers). Tijdens het Nederlands Filmfestival in 1999 ontving Verhoeven voor Turks Fruit een Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film van de Eeuw. Daarnaast werd de film in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.

Credits

Producent
Production Design
Set geluid
Productiebedrijf
Verenigde Nederlandsche Filmcompagnie
Titel: Turks fruit
Jaar: 1973
Duur : 1 uur, 52 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1994
Retrospectief

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still