Ga naar inhoud

In deze documentaire een hoofdrol voor begenadigd en altijd energiek schrijver Cynthia McLeod (1936). Zij heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij én van de legendarische eerste vrijgeborene en eerste zwarte vrouwelijke miljonair van Suriname, Elisabeth Samson (1715-1771), blijvend onder de aandacht te brengen.

Filmmaker Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod, schrijver en historicus, op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste: aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en eerste zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. We leren haar kennen als een sterke en openhartige persoonlijkheid met groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het 'sorry' van Nederland.


Beleef de première
Op zondag 24 september heb je de kans om de wereldpremière van The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady bij te wonen in Stadsschouwburg Utrecht! Ga over de rode loper, ontvang een welkomstdrankje en zie als eerste The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady, samen met de filmmakers, mensen uit de documentaire en andere betrokkenen. Heb je een pas? Dan betaal je €5 voor deze feestelijke première.

Categorie: Lange Documentaire
Thema: Identiteit, Kunst & Cultuur, Maatschappij, Politiek
Competities: Premières

Bekijk trailer