Ga naar inhoud
Historisch zwart-witarchiefmateriaal, afkomstig uit de periode 1914-1945, schetst een beeld van de neergang van het grote koloniale rijk, dat in 1942 door de Japanners werd bezet.
In het VOC-herdenkingsjaar 2002 vertoonde het Amsterdamse Filmmuseum voor het eerst een groot aantal films uit de omvangrijke collectie Nederlands-Indië-films. Tevens werden vier nieuwe compilatiefilms waaronder Tabee gepresenteerd. Met historisch zwart-witarchiefmateriaal, afkomstig uit de periode 1914-1945, wordt een beeld geschetst van de neergang van het grote koloniale rijk, dat in 1942 door de Japanners werd bezet. De film begint met het leven van de passagiers eerste klas aan boord van de stoomboot van Nederland naar Batavia. De nieuwe lichting blanke kolonialen danst en dineert en doet spelletjes; kleurlingen verschijnen alleen als bediende in beeld. Via onder andere Algiers en Port Said gaat de reis naar Sumatra en Java. Daar worden, naast het landschap en het straatbeeld, ook moderne verworvenheden als de posterijen en de treinen getoond. Een voice-over geeft uitleg over het langzaam ineenstortende Nederlandse bewind, maar even vaak spreken de beelden voor zich, met muziek uit de eigen 78-toerencollectie van het Filmmuseum.

Credits

Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Eye Filmmuseum
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Tabee
Jaar: 2002
Duur : 51 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still