Regisseur filmde op uiteenlopende bijeenkomsten willekeurig in den lande toespraken van ervaren en minder ervaren sprekers. Het portret doet hartelijk lachen, soms bezorgd zwijgen en geeft een doorkijkje in het eigen land.
Tijdens een koude wintermaand filmde John Appel op uiteenlopende bijeenkomsten willekeurig in den lande toespraken van ervaren en minder ervaren sprekers. Zo trof hij een generaal die de troepen voor uitzending naar Afghanistan toespreekt, een ambtenaar van de burgelijke stand die haar tranen nauwelijks kan bedwingen, een FNV-leider met fluitje op een bijeenkomst van woedende leden, een laveloze rugbyer, een ingeburgerde Uruguayaan tussen de nieuwe communisten van de NCPN, een verdrietige dochter op de begrafenis van haar moeder en een zenuwachtige zoon die zijn jubilerende ouders een spiegel voorhoudt. Dankzij Appels voorliefde voor echte mensen en rake momenten is Sprekend Nederland een winters portret in veertien toespraken dat hartelijk doet lachen, soms bezorgd doet zwijgen en een doorkijkje in het eigen land geeft.

Credits

Producent
Set geluid
Montage
Producent
VOF Appel & Honigmann
Productiebedrijf
VOF Appel & Honigmann
Omroep
Human

Titel: Sprekend Nederland
Jaar: 2003
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01