Ga naar inhoud
Oorlogsfilm over studenten die na de Duitse inval Engelandvaarders worden en in opdracht van de koningin een commando-actie ondernemen in bezet gebied. Met Ruger Hauer als de student Erik Hazelhoff Roelfzema. De film was Hauers internationale doorbraak.
Gefascineerd door oorlogen en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog, verfilmde Verhoeven met deze oorlogsfilm de memoires van auteur en voormalig verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Soldaat van Oranje verhaalt van een groepje Leidse studenten. Na de Duitse inval in 1940 sluit enkeling zich aan bij de Duitsers, anderen doet niets en anderen worden Engelandvaarders ondernemen in opdracht van koningin Wilhelmina een spionageactie in bezet gebied die vewijst naar het Englandspiel, dat aan tientallen agenten het leven kostte. In de tot dan toe duurste Nederlandse film aller tijden (meer dan vijf miljoen gulden), speelde Rutger Hauer de hoofdrol, als de student Erik Hazelhoff Roelfzema. De film werd Hauers internationale doorbraak en trok in de Verenigde Staten de aandacht voor Verhoeven als regisseur.

Titel: Soldaat van Oranje
Jaar: 1977
Categorie: Speelfilm
Competities: Retrospectief
Editie: NFF 1994

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.