Ga naar inhoud
Sol LeWitt (1928-2007) was een van de voornaamste naoorlogse, Amerikaanse kunstenaars en wordt beschouwd als belangrijke grondlegger van de conceptuele kunst. De filmmaker gaat op zoek naar de kracht van LeWitts conceptuele denken.

Sol LeWitt (1928-2007) was een van de voornaamste naoorlogse, Amerikaanse kunstenaars en wordt beschouwd als belangrijke grondlegger van de conceptuele kunst. Hij was cameraschuw, weigerde prijzen, praatte niet graag over zijn werk en gaf zelden interviews. Het werk, daar draaide het om, niet om zijn persoonlijkheid. Sol LeWitt geloofde dat het idee voor een kunstwerk belangrijker was dan de uitvoering ervan. Hij besloot zijn kunst tot het absolute minimum te beperken. Om vooruit te komen moet je teruggaan tot de essentie, zo meende hij. De filmmaker gaat op zoek naar de kracht van LeWitts conceptuele denken, dat in Nederland vanaf het vroege begin werd erkend. Mensen die de kunstenaar hebben gekend of met hem gewerkt hebben, onder meer in Nederland, Amerika en Italië, vormen de spiegel waarin Sol opnieuw tot leven komt.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Doc.Eye Film
Omroep
AVRO TV
Distributie
Mokum Filmdistributie
Amstelfilm

Titel: Sol LeWitt
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2012

Kunst & CultuurBlik naar buiten(land)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.