Docu­men­taire waarin verschil­lende mensen hun verhaal vertellen over het Water­looplein: Het café Water­looplein, Nico Bode­meijer, die nooit over zijn oorlogser­varingen praat en het Joods Meisjes-Weeshuis.
Het Amster­damse café Water­looplein 77 in de Rapen­burg­er­straat, waar het Neder­landse levenslied in ere wordt gehouden dankzij eigena­resse Annie Bode­meijer, viert zijn vijfen­twintig­jarig bestaan. Echtgenoot Nico Bode­meijer, die nooit over zijn oorlogser­varingen praat, beheert vele stallen op de Water­looplein­markt. Het pand naast het café heeft ook iets te gedenken. Ten tijde van de Tweede Werel­doorlog was er het Neder­lands-Israëli­tisch Meisjes-Weeshuis geves­tigd. Op 10 februari 1943 werden tijdens een razzia alle honderd weesmeisjes opgepakt en gede­por­teerd, op één na. Suzy Rotten­berg vertelt aan regis­seur Sander Burger hoe ze ontsnapte, na de oorlog terug­keerde naar Amsterdam en hoe ze nooit meer één stap in de Rapen­burg­er­straat durfde te zetten. Precies zestig jaar later worden de orig­inele gevel­stenen en ‑teksten opnieuw op het pand aange­bracht ter nagedacht­enis aan de weesmeisjes.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Jura Filmprodukties
Omroep
AT5
Distributie
Lava Filmproducties en distributie

Titel: Ons Waterloo
Jaar: 2003
Duur : 38 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01