Grensverleggende documentaire waarin twee vijandige Oegandese krijgers elkaar ontmoeten... in virtual reality.
Regelmatig duikt de discussie op over de vermeende kwaliteiten van virtual reality als 'empathiemachine', waarbij de kijker situaties persoonlijker ervaart dan mogelijk zou zijn via filmbeelden, foto's of tekst. Bij VR ben je niet alleen toeschouwer, maar word je ondergedompeld in het beeld en daarmee onderdeel van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. In Meet the Soldier wordt deze kwaliteit ingezet om wederzijds begrip te kweken bij strijdende partijen.

Naast lokale ontwapeningsprogramma's van de Oegandese overheid en diverse sociale community- programma's probeerden de organisaties Mensen met een Missie en Hack the Planet empathie en bewustwording te bevorderen via bijzondere projecten. Meet the Soldier is daar een voorbeeld van: een grensverleggende virtual reality-documentaire over twee strijders van vijandige stammen in Karamoja, Oeganda, die elkaar in VR ontmoeten. Door de film als mediation tool tussen vijandige groepen in te zetten, willen de organisaties een bijdrage leveren aan duurzame vrede en verzoening. In VR worden Lomorumoe van de Tapac en Ariko van de Matheniko bij elkaar gebracht, waarbij ze elkaars zienswijze op het conflict ervaren. Door de 360 graden-camera kijkt de toeschouwer door de ogen van beide strijders, waardoor nieuwe perspectieven ontstaan.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Geluidsnabewerking
Conceptontwikkeling

Titel: Meet the Soldier
Jaar: 2018
Duur : 23 minuten
Categorie: Interactief project
Editie: NFF 2018

MaatschappijPolitiek

Gouden Kalf nominaties

Beste Interactive (2018)
Teddy Cherim

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01