Ga naar inhoud
De beroemde schilder Max Beckmann ontvluchtte nazi-Duitsland en woonde en werkte van 1937 tot 1947 in Amsterdam. Een filmische ode aan een niet-joodse Duitser op doorreis in Nederland.
Met elk één koffer in hun bezit ontvluchtten de Duitse schilder Max Beckmann en zijn vrouw in 1937 Berlijn. Zijn werk werd in nazi-Duitsland als Entartete Kunst (ontaarde kunst) gediskwalificeerd. Tien jaar lang zou deze wereldberoemde, maar lange tijd ook in Nederland verguisde kunstenaar, in Amsterdam wonen en werken. Het was een moeilijke, maar zeer productieve periode, waarin hij verschillende van zijn meesterwerken schilderde. Op zijn, in de film zorgvuldig in beeld gebrachte, doeken is te zien hoe hij zijn (oorlogs)ervaringen heeft vormgegeven in toneelachtige, mythologische voorstellingen. In de voice-over worden fragmenten uit zijn dagboeken voorgelezen. Poëtische stadsbeelden van het hedendaagse Amsterdam worden ritmisch afgewisseld met archiefbeelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Allegri Film
Omroep
AVRO TV
Distributie
Allegri Film

Titel: Max Beckman. Transit Amsterdam
Jaar: 2007
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.