Filmisch essay over het monteren van documentaires. Welke keuzes maakten editors als Gys Zevenbergen (Het nieuwe Rijksmuseum) en Menno Otten (Warming Up), en waarom?
Regisseur John Appel beschouwt een bepaalde opname van André Hazes, die hij schoot voor het portret Zij gelooft in mij, als een van zijn beste. Toch haalde deze de film niet. De gesneuvelde scène vormt het startpunt van Appels filmische essay over documentaire montage. Welke afwegingen worden in de montageruimte gemaakt, en hoe ver mag je gaan in het knippen en kneden? Verschillende editors, jonge talenten en oude rotten, laten hun licht schijnen op de muzikaliteit, schoonheid en kunst van het montageproces, maar ook op de worsteling en frustratie die bij monteren komt kijken. Van Gys Zevenbergen en zijn op opera geïnspireerde aanpak van Het nieuwe Rijksmuseum tot de experimentele dansdocumentaire Warming Up door Menno Otten.

Credits

Producent
Research
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Stichting Rocco Film
Omroep
NTR TV

Titel: Magie van de montage
Jaar: 2015
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2015

Kunst & Cultuur

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01