Docu­men­taire over leven en werk van beeldend kunste­naar Jan Montyn. Over oorlogen (Oost­front, Korea), vrouwen en etsen. Archief­beelden worden afgewis­seld met beelden van Montyn aan het werk.
Aan het begin van de docu­men­taire ligt beeldend kunste­naar Jan Montyn met ontbloot boven­lijf op bed. De bladen van een venti­lator draaien voorbij; daarover­heen worden oorlogs­beelden gepro­jecteerd. Montyn gaf zich in 1944 op bij de Duitse marine en belandde aan het Oost­front. Hij toont tekeningen die hij met hout­skool en tand­pasta maakte in de loop­graven. Terug in Neder­land werd hij opgenomen wegens Fron­tkolder’, toch zou hij later in Korea tegen commu­nisten gaan vechten en in Vietnam en Cambodja in de hulpver­lening belanden. De film­ploeg volgt hem terug naar Vietnam waar hij begin jaren zeventig voor het eerst kwam en dat hem nog altijd inspireert: Ik probeer soms de horror te veran­deren in paradijs.’ Nu vaart hij weer op een rivier en omringt hij zich met jonge vrouwen. Hij kijkt terug op zijn leven zonder schuldgevoel of schaamte. Veel oorlogen, veel vrouwen, veel etsen,’ zou zijn graf­schrift kunnen zijn, aldus de voice-over.

Credits

Scenario
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Viewpoint Productions
Omroep
NTR
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Love Me or Leave Me
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01