Ga naar inhoud
Spannende politiefilm over de jonge agent Eddy. Hij raakt verstrikt in een drugszaak als zijn oude jeugdvriend en crimineel Jack als informant wordt gebruikt.
De carrièregerichte agent Eddy raakt verstrikt in een drugszaak, na een ontmoeting met zijn oude jeugdvriend en crimineel Jack. Eddy wordt door de Centrale Inlichtingen Dienst gevraagd te bemiddelen bij een ontmoeting met Jack. Men wil hem als informant gebruiken teneinde de coketransporten van drugsbaron Haveman te onderscheppen. Eddy wil hogerop en stemt toe en Jack grijpt de mogelijkheid aan om als kersverse vader een nieuw leven te beginnen. De politieacties op basis van Jacks informatie mislukken steeds, en de drugsbende merkt dat de politie haar op de hielen zit. Zowel de politie als de criminelen gaan op zoek naar de lekken. Eddy dreigt, samen met zijn vrouw, slachtoffer te worden. Het scenario is losjes gebaseerd op het onderzoek naar het doorlaten van de drugstransporten door de Nederlandse politie in de geruchtmakende IRT-affaire. Lek werd in 2000 viervoudig winnaar van een Gouden Kalf: voor Beste Regie en Beste Scenario (beide voor Jean van de Velde), en ook voor Beste Lange Speelfilm en Beste Acteur (Victor Löw).

Titel: Lek
Jaar: 2000
Duur : 1 uur, 49 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2000)
Victor Löw
Beste Lange Speelfilm (2000)
Jean van de Velde
Beste Regie (2000)
Jean van de Velde
Beste Scenario (2000)
Jean van de Velde
Beste Lange Speelfilm (2000)
Rolf Koot
Beste Scenario (2000)
Simon de Waal

Gouden Kalf nominaties

Beste Actrice (2000)
Ricky Koole

Andere prijzen

Grolsch Filmprijs (2000)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.