Ga naar inhoud
Jeugdfilm over de twaalfjarige volksjongen Kees Bakels die wegvlucht in zijn fantasie om heldendaden te verrichten. Special effects en kleurrijke beelden contrasteren de droomwereld van Kees met de grauwe realiteit.
Getrouwe verfilming van de gelijknamige, deels autobiografische, klassieker van ex-schoolmeester, vakbondsman en politicus Theo Thijssen (1879-1943). Hoofdpersoon is de twaalfjarige schooljongen Kees Bakels (Ruud Veltkamp, die ook Kruimeltje speelde), zoon van een schoenmaker uit de Amsterdamse Jordaan rond 1895. Tegen een historisch decor volgt de film het gevoelsleven van de zachtaardige volksjongen die wegvlucht in zijn fantasie om daar allerlei heldendaden te verrichten. De omstandigheden dwingen hem hiertoe: zijn vader sterft, het economische klimaat verslechtert en hij is verliefd op zijn klasgenootje Rosa. Kees 'de held' behoedt Rosa voor een ongeluk, foetert zijn vrekkige grootouders uit en verslaat de gymleraar met schermen. Voor de overschakeling van de werkelijkheid naar Kees' droomwereld wordt gebruik gemaakt van special effects en kleurrijke beelden die contrasteren met de grauwe realiteit. Meester Hans Kesting vertelt het verhaal via een voice-over met een ironische ondertoon, zoals Thijssen ook in zijn verhaal gebruikte.

Titel: Kees de jongen
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 36 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Jeugdfilm, Hoofdprogramma, Competitie
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2004)
Mark van Platen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still