Documentaire waarin regisseur Gieling aan de hand van interviews, archiefbeelden en scènes met Johan Cruijff laat zien, hoe diep de bewondering en liefde van de Catalanen gaat voor hun verlosser Johan Cruijff.
Johan Cruijff heeft de gave dingen te doen die zijn leven en carrière grootse wendingen geven, zonder dat hij dat heeft voorzien of zelfs maar gewild. Zo wist hij de sympathie van elke Catalaan te winnen door zijn zoon - vervroegd met een keizersnee gehaald omwille van de legendarische wedstrijd Real Madrid-Barcelona in 1973 (0-5 voor Barça) - Jordi te noemen, een destijds in Spanje verboden naam van een Catalaanse heilige. In alle onschuld gemaakte uitspraken werden in Catalonië beroemd, zoals het door Johan verkeerd gebruikte en un momento dado en gallina de piel (vellenkip in plaats van piel de gallina = kippenvel). Ramón Gieling laat in een mix van interviews met meer en minder betrokkenen, prachtige archiefbeelden, geënsceneerde scènes met Johan Cruijff en een interview met de grootmeester zelf, zien hoe diep de bewondering en liefde van de Catalanen voor hun verlosser gaat. Niet alleen vanwege zijn uitzonderlijke voetbalkwaliteiten, maar ook en vooral omdat hij Catalonië zijn zelfvertrouwen teruggaf.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
La Productura Barcelona
Omroep
HUMAN
Distributie
A-Film Distribution
Bonded Services

Titel: Johan Cruijff - En Un Momento Dado
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 31 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still